Een amendement is een wijziging die een fractie/raadslid in een raadsvoorstel wil aanbrengen. Als een meerderheid van de raad het hiermee eens is, wordt het raadsvoorstel conform de tekst in het amendement gewijzigd. Het college is verplicht de wijziging over te nemen.
Artikel 155 vragen (de naam vindt zijn oorsprong in artikel 155 van de gemeentewet, die hierover gaat) zijn schriftelijke vragen die een raadslid stelt aan het college van B&W. Een indiener kan om mondelinge of schriftelijke beantwoording vragen.
Bij mondelinge beantwoording, wordt de vraag in de eerstvolgende vergadering behandeld.
Voor schriftelijke beantwoording geldt een afhandelingstermijn van 30 dagen.
Haalt het college dit niet, dan moeten ze dit melden en aangeven wanneer er wel een antwoord verwacht kan worden.
De besluiten die in de wekelijkse vergadering (op dinsdag) van burgemeester & wethouders genomen zijn.
Aan de raad toegezonden correspondentie. De raad kan besluiten deze:
A Voor kennisgeving aan te nemen
B: Het stuk wordt door tussenkomst van het college op de agenda van de commissie/raad geplaatst
C: deze aan B&W ter hand te stellen voor afhandeling, de raad krijgt een kopie van de afhandeling
D: De raad wenst dit stuk te bespreken in een van de commissies.
E: Wordt betrokken bij de behandeling van een daaraan gerelateerd raadsvoorstel.
In de raadsvergadering wordt deze lijst en het afhandelingsadvies (dat door de griffie gegeven wordt) behandeld.
Een motie is een wens die een fractie/raadslid richt aan het college van B&W. Die wens kan van alles zijn en zelfs gaan over een onderwerp dat niet op de agenda van de raad staat. Dat laatste heet dan een "motie buiten de orde". Over moties wordt gestemd. Is een meerderheid van de raad voor, dan is de motie aangenomen. Echter: het college is niet verplicht een motie uit te voeren. Toch zal het college een motie die met een (grote) meerderheid wordt aangenomen, niet zomaar ter zijde schuiven: daar moet ze dan goede redenen voor hebben. Doen ze dat toch, dan kan het college of de behandelend wethouder in politieke problemen komen.
Raads Informatie Brieven (RIB) zijn mededelingen van het college aan de raad. Meestal zijn dit belangrijke onderwerpen die om een formele afhandeling vragen. Raadsleden kunnen vervolgens vragen om behandeling van een RIB in een commissie en/of er schriftelijke vragen over stellen.
Hier zijn eerder rapporten van de rekenkamer(commissie) terug te vinden. Vaals had in het verleden een rekenkamercommissie, waar ook raadsleden onderdeel van konden zijn. In 2022 heeft de wetgever bepaald dat rekenkamercommissies niet meer toegestaan waren en het instituut rekenkamer versterkt en onafhankelijk(er) moest worden. Ook Vaals heeft toen een rekenkamer ingesteld. De rekenkamer is onafhankelijk in het bepalen van zijn onderzoek, maar sondeert natuurlijk wel bij de raad en samenleving welke onderwerpen geschikt zijn voor onderzoek.
Als een collegelid in een commissie- of raadsvergadering een toezegging doet aan de raad, is het collegelid ook gehouden die toezegging uit te voeren. Vandaar dat de toezeggingen ook worden vastgelegd en de Stand Van Zaken (StaVaZa) ervan regelmatig wordt gecontroleerd.
Hier vindt u alle actuele verordeningen die van toepassing zijn op ( het werk van) de raad en de raadscommissies.